Gönderen Konu: Yüzde Faiz Kar Zarar Problemleri  (Okunma sayısı 3279 defa)

Çevrimdışı elya

  • Süper Moderator
  • Demirbaş Üye
  • *****
  • İleti: 1,127
  • Site Puanı: 12
  • Referrals: 0
Yüzde Faiz Kar Zarar Problemleri
« : Ocak 24, 2010, 08:27:55 ÖS »
1.   8 işçi, 12 parça işi 36 saatte bitirise, 6 işçi 16 parça işi kaç günde bitirir?


2.   24 işçi, 40 kmlik yolu 15 günde asfaltlarsa, 18 işçi 80 kmlik yolu kaç günde yapar?


3.   24 kg sütten 6 kg peynir yapılırsa 96 kg peynir yapmak için kaç kg süt kullanılmalıdır?


4.   Bir işçi bir işi günde 12 saat çalışarak 20 günde yapmaktadır. Bu işçi aynı işin yarısını günde 8 saat çalışarak kaç günde bitirebilir?


5.   Bir araba 7 litre benzinle 70 km yol alıyor.
a.   28 litre benzinle kaç km yol alır?
b.   240 km yolu kaç litre benzinle gider?


6.   3 kg iple 40 cm eninde 18 metre kumaş dokunuyor. 10 kg iple 120 cm eninde kaç metre kumaş dokunur?


7.   Bir çiftçi 3 pullukla 15 dönüm arsa sürerse, 5 pullukla kaç dönüm arsa sürer?


8.   2 işçi 3 günde 360 $ kazanırsa, 5 işçi 4 günde kaç $ kazanır?


9.    60 kişi 5 günde 300 ekmek yerse, 70 kişi 2 günde kaç ekmek yer?


10.   4 usta 96 m2 duvarı 12 saatte sıvarsa,aynı hızla çalışan 6 usta aynı duvarı kaç saatte sıvar?    


11.   6 işçi 32 günde 20 km yol yaparsa, 4 işçi 24 günde kaç km yol yapar?


12.   5 havuzu 15 musluk 40 saatte dolduruyor. 8 havuzu 20 musluk kaç saatte doldurur?


13.   % 20’si ile kendisinin toplamı 720 olan sayı kaçtır?


14.   Bir otomobil,gideceği yolun 2/5 sini 8 saate alıyor. Bu otomobil,aynı hızla yolun  1 / 4 ini kaç saatte alır?


15.   Bir mal % 15 zararla satılıyor.Eğer 42 000 000 L. daha fazlaya satılsaydı,% 20 kar edilecekti.Bu malın maloluş fiyatı kaç liradır?      


16.   Bir satıcı tanesi 1 200 000 liraya aldığı iki gömlekten birini 1 400 000 liraya,diğerini 1 600 000  liraya satıyor.Satıcının karı yüzde kaçtır?


17.   % 5 karla satılan bir mal 630.000.000 TL ye satılıyor. buna göre malın alış fiyatı nedir?


18.   % 25 zararla  satılan bir mal 825.000.000 TL ye satılıyor. buna göre malın alış fiyatı nedir?


19.   % 18 KDV ile 1.062.000 Tl ye satılan bir malın vergisiz fiyatı nedir?


20.   % 12 karla satılan bir maldan  540.000.000 TL kar ediliyor. buna göre malın alış fiyatı nedir?


21.   % 17 zararla  satılan bir maldan  425.000 TL zarar ediliyor. bu mal % 15 karla satılırsa kaç lira kar edilir?


22.   450.000 Tl ye alınan bir mal 540.000 tl ye satılıyor. kar oranı nedir?


23.   270.000 tl ye alınan bir sakız 216.000 tl ye satılırsa zarar oranı nedir?


24.   105.000.000 tl ye alınan bir ürünün % 20 karla satılırsa ne kadara satılır.


25.   280.000.000 tl ye alınan bir ürünün % 15 zararla  satılırsa ne kadara satılır.


26.   Bir komisyoncu 600.000.000 tl lik satıştan  % 2.5  komisyon alırsa kaç lira almış olur?
27.   Bir komisyoncu sattığı maldan  % 7  komisyon alıyor. toplam 630.000.000 Tl komisyon aldığına göre sattığı malın tutarı kaç liradır.


28.   Bir komisyoncu  3.900.000.000 tl lik satıştan  136.500.000 Tl komisyon alıyor.  komisyon oranı ne olur?


29.   % 11 karla 1665 $ a satılan bir mal % 15 zararla satılırsa kaç $  satılır, kaç $ zarar etmiş olur?


30.   % 17 zararla 4565  Euroya  a satılan bir mal % 15  karla satılırsa kaç euroya  satılır, kaç euro zarar etmiş olur?


31.   4500 tl ye satılan mala % 18 kdv konuyor. satış fiyatı nedir.


32.   Bir mal % 45 karla 870.000 tl ye satılıyor. alış fiyatı nedir? % 12 indirim yapılarak satılırsa kaç liraya satılmış olurdu?



33.   Bir mal % 17 karla 105.300 TL ye satılıyor. Bu mal % 17 zararla satılırsa kaç liraya satılmış olur. Malın alış fiyatını?


34.   Yıllık % 25 faizle 108.000.000 TL para;
a)   4 yılda kaç lira faiz getirir?
b)   5 ayda kaç lira faiz getirir?
c)   25 günde kaç lira faiz getirir?



35.   Yıllık % 35 faizle 4 yılda 280.000.000 Tl faiz getiren anapara kaç liradır?


36.   % 45 karla satılan maldan 225 $ satılan bir malın alışı kaç $ dır? Kaç dolara satılır?



37.   bir okulda 140 kız, 260 erkek öğrenci vardır. Kızların % 80 i, erkeklerin % 70 i başarılıdır. Okulun başarı oranı nedir?


38.   8 işçinin günde 8 er saat çalışarak 8 günde bitiriyor. Aynı işi 4 işçi 32 günde bitirebilmesi için günde kaçar saat çalışmalıdırlar?


39.   bir adam 2500 tl ye aldığı maldan % 40, 3500 tl ye aldığı maldan % 30 kar ediyor. Satıcının toplam kar oranı nedir?


40.   manav bir maldan % 5 kar ederek  500 tl kazanıyor. Başka bir maldan ise % 10 zarar ederek   400 lira kaybediyor. Manav iki malı toplam kaç liraya almıştır?



41.   Boş 6  havuzu 4 musluk 9 saatte doldurursa, 4 havuzu 12 musluk kaç saatte doldurur?


42.   x’le y ters orantılıdır. X=9 iken y=16 dır. X=24 iken y=?


43.   x’le y doğru orantılıdır. x=10 iken y=18 dır. x=15 iken y=?


44.   Yıllık % 27 faizle 36 günde 720.000.000 Tl, kaç lira  faiz getirir?


45.   10 işçi günde 12 saat çalışarak 25 km yolu 8 günde asfaltlıyorlar. 8 işçi günde 10 saat çalışarak 50 km yolu kaç günde bitirirler?

« Son Düzenleme: Ocak 24, 2010, 08:58:45 ÖS Gönderen: elya »

Çevrimdışı elya

  • Süper Moderator
  • Demirbaş Üye
  • *****
  • İleti: 1,127
  • Site Puanı: 12
  • Referrals: 0
Ynt: Oran Orantı Yüzde Faiz Problemleri
« Yanıtla #1 : Ocak 24, 2010, 08:57:32 ÖS »
1.   4 000 000 TL paranın yarısı % 30 dan 3 aylığına faize verilmiştir. Diğer yarısı yüzde kaçtan faize verilmelidir ki 2 ayda aynı faizi getirsin?





2.   Bir bankaya yıllık %60tan faize yatırılan para 3 ay sonra 72000 lira faiz getirdiğine göre bankaya yatırılan para kaç liradır?





3.   Yıllık  %48 faizle  bankaya  yatırılan   3250000  lira,  520000  lira  faizi  kaç  ayda  getirir?






4.   Bankaya yatırılan 400000 TL paranın6 yılda getirdiği faizi,aynı faiz yüzdesi ile 600000 TL kaç yılda getirir?






5.   Bir miktar para yıllık % 36 faiz ile bankaya   yatırılıyor. 3 yil sonra 138.240 lira faiz  getirdiğine göre bankaya kaç lira yatirilmiştir?








6.   % 72 den 18 günde 21.600 lira faiz getiren para kaç liradir?








7.    % 48 den bankaya yatirilan 720.000 lira 24.000    lira faizi kaç günde getirir?






8.   65.500 liranin % 73’ten 2,5 yillik faizi ne  kadardır?







9.   % 40 faizle 2 ay 20 günde 40.000 lira faiz getiren kapital kaç liradir?








10.   % 48’den 2 yillik faizi ile birlikte 980.000 lira  olan ana para kaç liradir?



Çevrimdışı elya

  • Süper Moderator
  • Demirbaş Üye
  • *****
  • İleti: 1,127
  • Site Puanı: 12
  • Referrals: 0
Ynt: Oran Orantı Yüzde Faiz Problemleri
« Yanıtla #2 : Ocak 24, 2010, 08:57:58 ÖS »
1.   Hangi sayının %20 si 60 dır ?




2.    Hangi sayının %25 i ile  %18 inin  toplamı  86  dır ?





3.   Hangi sayını  %30 unun %20 si 15 dir ?






4.   180 ytl ye alınan bir mal % 20 karla kaç liraya satılır ?






5.   %35 karla 270 ytl ye satılan bir malın alış fiyatı nedir ?







6.   Enes in parası  Sefa nın parasının %400 ü kadar ise Sefa nın parası Enes in parasının yüzde kaçıdır ? 








7.   8-A sınıfının % 40 kızdır .Sınıfta 24 erkek olduğuna göre sınıfın mevcudu kaçtır ?








8.   Seda parasının %15 ini Şebnem e verirse ikisinin  de paraları eşit oluyor .Buna göre Şebnem in parası Seda nın parasının yüzde kaçına eşittir ?










9.   %20 zararla 240 ytl ye satılan bir mal%15 karla satılsaydı kaç ytl ye satılırdı ?











10.   maliyeti 120 ytl olan bir malın yarısı %10 zararla diğer yarısı da %30 karla satılırsa toplam satıştan yüzde kaç kazanılmış olur ?






11.   Mehmet % 20 karla sattığı bir kitaplığa satış fiyatı üzerinden %30 indirim yaparsa  kar zarar durumu ne olur ?












12.   Hamit 800 ytl ye aldığı bir malın dörtte birini %40 zararla satıyor . Tüm satıştan %35 kar etmesi için malın kalanını yüzde kaç karla satmalıdır ?










13.   8-A sınıfının %60 ı anafen e  gidiyor ve bu sınıfta  12 öğrenci de anafen e gitmiyor. 8-B sınıfının da %70 i anafene gidiyor .Bu iki sınıfta toplam anafen e giden  32 öğrenci varsa 8-B sınıfında  anafen e gitmeyen kaç öğrenci vardır ?











14.   Betül soru çözme hızını %20 arttırarak  matematik testini  40 dakikada bitiriyor ise aynı testi normal hızında çözerek kaç dakika da bitirebilir ? 








15.    Murat  yıllık % 25 faizle bankaya 1200 ytl yatırıyor .buna göre;
 a) 3 yıl sonra ne kadar faiz getirir ?
 b) Toplam para 3 ay sonra ne kadar olur ?
 c) Toplam para kaç yıl sonra anaparanın iki katı olur ?


Çevrimdışı elya

  • Süper Moderator
  • Demirbaş Üye
  • *****
  • İleti: 1,127
  • Site Puanı: 12
  • Referrals: 0
Ynt: Oran Orantı Yüzde Faiz Problemleri
« Yanıtla #3 : Ocak 24, 2010, 08:58:14 ÖS »
1.   Bir öğrenci, 480 sayfalık bir kitabın 144 sayfasını okumuştur.Bu öğrenci tüm kitabın yüzde kaçını okumuştur?





2.    Bir dikdörtgenin eni %20 azaltılıp boyu %25 arttırılırsa bu dikdörtgenin alanındaki değişme için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir ?






3.   % 15  inin % 5 i 30 eden sayı kaçtır?






4.   İstanbul’ un nüfusunun % 42’ si Ankara’ya göç ederse İstanbul ve Ankara’ nın nüfusları eşit olacaktır. Buna göre Ankara’ nın nüfusu İstanbul’un nüfusunun yüzde kaçıdır ?






5.    % 20 karla 480 bin liraya satılan bir mal % 10 zararla kaç bin liraya satılırdı ?







6.   Bir Galerici aldığı 17 arabanın parasını 10 araba satarak elde etmektedir. Bu galericinin bu satıştaki karı yüzde kaçtır. ?





7.   %25 zararla 3000 liraya satılan bir mal %15 zararla kaç liraya satılır?









8.   900 sayısına kendisinin %10’u ilave ediliyor.Elde edilen sayının %10’u kaçtır?





9.   Bir sepetteki yumurtaların%30’u kırıktır.Sağlam yumurta sayısı 14 ise sepette kaç yumurta vardır?









10.   Bir a sayısının%5’i ile %7 sinin toplamı 36 ise a sayısı kaçtır?


Çevrimdışı elya

  • Süper Moderator
  • Demirbaş Üye
  • *****
  • İleti: 1,127
  • Site Puanı: 12
  • Referrals: 0
Ynt: Oran Orantı Yüzde Faiz Problemleri
« Yanıtla #4 : Ocak 24, 2010, 08:58:27 ÖS »
1)   Aşağıdaki sayıların %30’unu bulunuz.
120, 40, 70, 25

2)    %20’si 40 olan sayı kaçtır?

3)    %50’si ile %40’ı arasındaki fark 30 olan sayı kaçtır?

4)    Hangi sayının %50’sinin %25’inin 3 katı 75’tir?

5)    100YTL’ye alınan bir mal 1760YTL’ye satılırsa yüzde kaç kar elde edilmiş olur?

6)    %40 indirimle 600YTL’ye satılan bir malın maliyet fiyatı kaç YTL’dir?

7)    %20’si 35 olan sayının %40’ı kaçtır?

8)    %15’i 42 olan sayının %80’i kaçtır?

9)    Bir top kumaşın yarısını%20 karla , kalanını ise %30 zararla satan
bir satıcının kar-zarar durumu ne olur?

10)    Bir futbol takımı oynadığı maçların 18’inde galibiyet, 4’ünde mağlubiyet, 14’ünde
beraberlik alıyor. Bu takımın galibiyet yüzdesi kaçtır?

11)    Yaşken kilosunu 8YTL’den aldığımız fındık, kuruyunca %5 fire veriyor. Kuru fındığın kilosunu kaç YTL’den satarsak %20 kar elde ederiz?

Çevrimdışı elya

  • Süper Moderator
  • Demirbaş Üye
  • *****
  • İleti: 1,127
  • Site Puanı: 12
  • Referrals: 0
Ynt: Yüzde Faiz Kar Zarar Problemleri
« Yanıtla #5 : Ocak 24, 2010, 08:59:32 ÖS »
1.   %20 si 175 olan sayinin    si ¬
kaçtır?         
               A)500                   B)755     
               C)875                    D)925


       2.     %8   zararla 644000 liraya                                                                                                                                           
                satilan bir radyonun alış
                fiyatı kaç liradır?

                A)650000              B)700000
                C)750000              D)800000
                                             
       3.      Bir dogal sayının %10’u ile % sayı 7’si arasındakı fark 462 ise bu kaçtır?
                A)12400          B)13400
                 C)15400         D)16400             
      4.        %20 karla 18.000 liraya           
                 satılan bir malin alis fiyatı
                 kaç liradır?
 
                 A)15000                 B)20000
                 C)25000                 D)30000
     
      5.         144.000 liralık bir malın
                  yarısını,%40 zararla satan
                  bir kişi malın diger yarısını
                  yüzde kaç karla satmalıdır ki
                  bu satıştan %30 kar etsin?


                  A)70       B)80        C)90     
                  D)100




6.       140.000 liraya alınan bir gömlek ,
           168.000 liraya satılıyor.Yūzde
           kaç kar  edilmiştir?

           A)60                        B)40
           C)20                        D)10

7.        Bir  tüccar 50.000 liraya aldıgı
           bir malı   40.000 liraya satıyor.
           Buna gore, tüccarın bu satıştaki
           zararı yüzde kaçtır?

            A)10     B)20       C)30     D)40

8.        20.000 liraya alınan bir kalemi               
           28000 liraya satan biri yūzde
           kaç kar etmiş olur?

           A)20      B)40      C)60      D)80

9.        Bir mağaza %30 karla sattığı
           mala ,piyasa durumunu dikkate
          alarak satış fiyatı uzerinde %20
          zam yapmıştır .Zamlı fiyatı   
         312000 lira ise alış fiyatı kaç
         liradır?
           
         A)200000                     B)250000
         C)300000                     D)400000
       
10.         sayının %25 inin yarısı     
          kaçtır?
         
          A)16    B)32       C)48     D)64

15.    250.000liranin60 tan 5 yillik
         faizi kac bin liradir

         A500              B700
         C750              D800







11.       Bir tüccar 400.000 liralık                           
                  elbiseden %30 kar ,
                 100.000 liralık kazaktan
                 %10 kar etmektedir.
                 Bir elbise,bir kazak
                 Satarsa yüzde kaç kar
                 eder?
     
                 A)20     B)26   C)50   D)52

12.   180000 liraya satılan bir
malın fiyatı  20 indirilerek
satılırkentekrar eski fiyatından satılması düşünülüyor .Eski fiyattan satabilmesi için indirimli fiyatı yüzde kaç arttırılmalıdır

A20   B25    C30    D35

13.   Bir malın fiyatı önce 20           
Azaltılıyor.Sonrada 25 artırılyor.Malin son fiyatının
Ilk fiyatına göre durumu nedir

A5 artar           B5 azalır
CDegişmez         D25artar

14.   30 karla satılmakta olan
bir mal satış fiyatı üzerinden
20 indirim yapılarak 416.000
liraya satılıyor.Bu  alış  fiyatı  kaç  liradır

                 A350.000        B400.000
                 C)450.000        D)500.000.
               

             



       
16.  40000lira %30'dan  3000liralık
faizi kaç ayda gewtirir?

A)5     B)4    C)3   D)2

17.   250.000liranın %9dan kaç
günlük faizi 5000liradır?

  A)40   B)50   C)70   D)80


18.   %30dan 4 aylık faizi ile toplamı
1980 lira olan ilk kapital kaç
liradır?

A)2400             B)2000
C)1800             D)1600

19.   Bir topluluğun %27 si     
mühendis ,%52si doctor
kalınıda öğrencidir.

A)54               B)56
C)58               D)60


20.   Bir miktar para,%40tan 8yıl
bankada kalınca 84000liraya
yükseliyor.Buna gore ,ana para
kaç liradır?

A)200.000           B)215.000
C)240.000           B)250.000

Çevrimdışı elya

  • Süper Moderator
  • Demirbaş Üye
  • *****
  • İleti: 1,127
  • Site Puanı: 12
  • Referrals: 0
Ynt: Yüzde Faiz Kar Zarar Problemleri
« Yanıtla #6 : Ocak 24, 2010, 08:59:45 ÖS »
1. Bir sütçü litresi 20,000TL’den aldığı süte 1/5 oranında su katarak litresini 30,000 TL’den satmıştır. Sütçünün kar yüzdesi kaçtır?

A) 80    B) 75     C) 60    D) 50

2. Bir yumurtacı tanesini 4,000 TL’den aldığı yumurtaların ¼ ‘ünü kırmıştır. Kalanını tanesi 6,000 TL’den satmıştır. Yumurtacının kar yüzdesi nedir?

A) 12,5    B) 15    C) 22,5    D) 25

3. Bir işyeri yaptığı satışlardan %80 kar hedeflemektedir. Malının 1/3’ ünü %20 karla satıyor. Kalanını %kaç karla satmalı ki hedefine ulaşsın?

A) 110    B) 120   C) 130     D) 150

4. Tuz oranı %18 olan 40 litre tuzlu su karışımı ile tuz oranı %45 olan 20 litre tuzlu su karışımı karıştırıyor. Karışımın tuz yüzdesi nedir?

A) 15    B) 20   C) 22      D) 27

5. Bir kuruyemişçi kilosu 80,000 TL olan 5 kg çekirdeğe kilosu 220,000 TL olan fıstıktan kaç kg katmalıdır ki, karışımı 150,000 TL’den satabilsin?

A) 3     B) 4     C) 5       D) 6

6. Şeker oranı %24 olan 180 kg’lık şukur-
-su karışımındaki şeker oranını %10’a indirmek için kaç kg su katılmalıdır?

A) 125   B) 230   C) 252      D) 330

7. Alkol oranı %40 olan 120 litrelik alkol –su karışımında ki alkol oranı %75’e çıkarmak için bu karışıma kaç litre alkol eklenmelidir?

A) 140    B) 168   C) 176   D) 190





8. Tuz oranı %12 olan 150 litrelik tuz-su karışımındaki su oranı %64’e düşürmek için bu karışımdan kaç lt. su buharlaştırılmalıdır?

A) 120    B) 100    C) 90    D) 80

9. Yıllık %75 faiz veren bir bankaya yatırılan 40 milyon TL yıl sonunda kaç milyon olarak çekilir?

A) 50    B) 65     C) 70     D) 75

10. Yıllık %25’den bankaya yatırılan 12 milyon TL 4 ay sonra kaç milyon TL faiz getirir?

A) 1    B) 2,5    C) 3       D) 4,5

11. Bir firma kar oranını 1/3 olarak belirlemiştir. Malının yarısını %60 karia,1/4’ünü %20 zararlı satmıştır. Bu firmanın hedifine ulaşması için kalan malını % kaç karla sarması gerekli?

A)15     B)45     C)75      D)100

12.32000 liraya alınan bir mal 41600 liraya satılırsa yüzde kaç edilmiş olur?

A)20     B)30       C)35      D)40

13.% 10’luk 30 kg tuz-su  karışımına kaç kg tuz eklemelidir ki tuz oranı %25 olsun?

A) 4                B)5          C)6           D)7

14.Bir  köylü koyunlarının tanesini 10,000 liradan satarsa 100,000 lira kar, 7.000  liradan satarsa 50.000 lira zarar ediyor.Buna göre   köylünün kaç koyunu vardır?

A) 15          B)40         C)50        D)70

15.Bir iş adamı bankaya yatırdığı 3 milyon TL için 1 yıl sonunda 810.000lira faiz.Bu banka yıllık yüzde kaç faiz uygulmıştır?

A)20        B)25        C)27        D)32




16. %15 karla 57500 TL’ye satılan gömleğin alış fiyatı ile, %20 indirimle 60.000 TL’ye satılan pantalonun satış fiyatının toplamı kaçtır?

A)85000 B)100000   C)125000    D)145000

17.Yıllık % 40 faiz veren bir bankaya yatırlan bir miktar para 3 yıl sonra faiziyle birlikte 3960000 TL olarak çekilmiştir.Bankaya yatırlan para kaç milyon TL’dir?

A)3,3     B)3,5     C)3,6   D)3,9

18.Asit oranı %10  olan 30 kg zeytin yağı ile asit oranı %20 olan 70 kg zeytin yağı karıştırılırsa karışımın asit oranı % kaç olur ?

A)10     B)17      C)19    D)23

19. 6 aylık %35 faiz veren bir bankaya bir miktar para yatırılmıştır. 6 ay sonunda alınan para 2700000 TL ise ana para kaç milyon TL’dir?

A)2     B)2,3    C)2,5    D)2,7

20.Bir tüccar elindeki malın tanesini 48000 liradan satarsa  %20 zarar etmektedir.Tüccarın %10 kar etmesi için malının tanesini kaç liradan satmalıdır?

A)52000  B)60000  C)65000   D)66000

21. 750000 TL dört yıllığına bankaya yatırılır faizi ile birlikte 1350000 TL olarak çekilyor.Bankanın verdiği faiz  yüzdesi nedir?

A)25     B)30      C)40       D)45

22.Bir satıcı  malının  ’ini %20 zararla satıyor.Geriye kalan malını % kaç karla satsın kin e zarar need kar etsin?

A)15      B)20       C)30      D)40





23. 1.kaptakı tuz oranı %15,  4lt,

    2.kaptaki tuz oranı %10, 4lt,
       
       3.kaptakı  tuz oranı %25,2lt
tuzlu su vardır
2.kaptakı tuzlu su karışımı 3 nolu kaba boşaltıldıktan sonra bu karışımda 1 nolu kaba boşaltılırsa en son karışımın tuz oranı yüzde kaç olur?

A)15    B)20     C)25      D)10

24.Bir çocuk yıllık %70 faiz veren bir bankaya 900,000 TL yatırıyor .Parasını çekerken yanında 420,000 TL faiz aldığına göre para bankada kaç ay beklemiştir?

A)3      B)5         C)7          D)8


25. Bir adam parasının   ‘ününün yıllık  %30dan bir bankaya, kalanını ise yıllık %45’den bir başka bankaya yatırmıştır.
Adam bir yıl sonra her iki bankadan toplam 1,200,000 TL faiz aldığına göre, ana para kaç milyon liradır?

A) 2    B) 3    C) 4  D) 6

Çevrimdışı elya

  • Süper Moderator
  • Demirbaş Üye
  • *****
  • İleti: 1,127
  • Site Puanı: 12
  • Referrals: 0
Ynt: Yüzde Faiz Kar Zarar Problemleri
« Yanıtla #7 : Ocak 24, 2010, 09:00:26 ÖS »
1. Yılık 10%’dan faize yatırılan bir miktar para yıl sonra kendisi kadar faiz getirir?
   a) 8   b) 9   c) 10   d) 11   e) 12





2. Yılık 150%’den faize yatırılan bir miktar para kaç ay sonra kendisi faiz getirir?
   a) 5   b) 6   c) 7   d) 8   e) 9





3. Bir bankaya 18 aylığına yatırılan parası kendisi kadar faiz geliri getirmesi için uygulanacak yıllık faiz oranı yüzde kaçtır?
   a) 60   b) 66.6   c) 68.7   d) 69   e) 70





4. Bir miktar para bankaya yatırıldıktan 3 ay sonra ¼’ü kadar faiz getirdiğine göre, bankanın yılık faiz yüzdesi nedir?
   a) 80   b) 90  c) 100  d) 110   e)120





5. Bir bankaya 20 aylığına yatırılan paranın kendisinin yarısı kadar faiz geliri getirmesi için uygulanacak yılık faiz oranı yüzde kaçtır?
   a) 20  b) 25   c) 30  d) 35  e) 40




6. 300.000 lira yıllık 25% faiz veren bir bankaya a yıllığına faize yatırılıyor ve a yıl sonra faizi ile birlikte 600.000 lira oluyor. Buna göre, a kaçtır?
   a) 3   b) 4   c) 5   d) 6   e) 8
7. Bir miktar para 25% faize 4 aylığına bankaya yatırılıyor. Eğer 40% faize 7 aylığına yatırılsaydı 5.400.000 TL daha fazla faiz geliri getirecekti. Buna göre, bankaya yatırılan para kaç liradır?
a)   36.000.000
b)   37.000.000
c)   40.000.000
d)   42.000.000
e)   64.000.000


8. Bir bankaya yatırılan 48 milyon lira yıl sonünda faiziyle birlikte 84 milyon oluyorsa bankanın faiz yüzdesi nedir?
   a) 45   b) 65   c) 70   d) 75   e) 80




9. 5 miliyon liranın yüzdesi kaçtan bir yıllık faiz, 3 milyon liranın 80%’den 6 aylık faizine eşittir?
   a) 20  b) 24  c) 28  d) 32   e) 36



10. 80%’den 5 aylığına bir bankaya yatırılan para 2 milyon lira faiz getiriyor. Aynı para 60%’den 10 aylığına yatırılsaydı kaç milyon lira faiz getirilyor?
   a) 1  b) 2   c) 3  d) 4   e) 5




11. Yıllık 40%’den faize yatırılan x lira para ile yıllık 60%’den faize yatırılan y lira paranın bir yıl sonunda getirdikleri faizler birbirine eşit oluyorsa, x ile y arasındaki bağıntı aşağıdakilerden hangisidir?
   a) x=y  b) 2x=3y   c) 3x=2y 
d) 8x=7y    e) 7x=8y




12. 40%’lik 60 litre alkol-su çözeltisinin, 2/3’ünde kaç litre alkol vardır?

   a) 12  b) 14   c) 16  d) 18   e) 20
13. 60%’lık 60 litre alkol-su çözeltesinin 1/3’ünde kaç litre su vardır?
   a) 6   b) 8   c) 10   d) 12  e) 14




14.  Tuz oranı 12% olan 300 gr tuzlu suya kaç gram tuz katılırsa tüz oranı 25% olur?
   a) 30   b) 36   c) 38   d) 42  e) 52



15.  30kg’lık tuzlu suyun tuz oranı 30%’dan 50%’ye çıkarmak için kaç kg su buharlıştırmalıdır?
   a) 9   b) 10  c) 11   d) 12   e) 13





16. 160 litrelik tuzlu sudaki tuz oranı 30%’dur. Karışıma kaç litre saf su katılırsa tuz oranı 25% olur?
   a) 16   b) 22   c) 32   d) 18  e) 44



17. 30%’luk 40 kg şekerli su karışımına 3 kg şeker ilave edip, oluşan karışımdan 18 kg su buhalaştılırsa yeni karışımın şeker yüzdesi kaçtır?
   a) 45  b) 50  c) 55   d) 60   e) 65



18. 30 litrelik bir karışımın 20%’si şekerdir. Bu karışımdan kaç litre su buharlaştıralım ki, şeker su miktarının yarısı olsun?
   a) 10  b) 12  c) 14  d) 16  e) 18



19. 40litre şekerin suyun 5%’i şekerdir. Çözeltiye kaç litre su katılırsa şeker oranı 2% olur?
   a) 50  b) 55  c) 60  d) 65  e) 70


20. 10%’u tuz olan 70 gr tuzlu-su çözeltisine 13 gr tuz ve 17 gr su katılyor. Yeni karışımın tuz yüzdesi kaçtır?
   a) 9  b) 19  c) 17  d) 20  e) 25



21. Bir kapta m kg tuz n kg şeker vardır. Kaptaki şeker oranı 20% olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
   a) m=4n  b) n=4m   c) m=5n 
d) n=5m  e) m=n



22. Içerisinde 60% alkol bulunan 30 litre bir çözelti ile içerisinde 40% alkol bulunan 20 litre çözelti karıştırılyor. Buna göre, karışımın alkol yüzdesi kaçtır?
   a) 46  b) 48  c) 50  d) 52   e) 56



23. 40%’lık 60 litre çözelti ile x%’lik 20 litre çözelti karıştılıyor. Karışımın saf madde oranı 50%  ise, x kaçtır?
   a) 60  b) 70  c) 75  d) 80  e) 90




24. Şeker oranı 7% olan x litre ile şeker oranı 4%  olan y litre şerbet karıştılarak, şeker oranı 5% olan bir şerbet elde ediliyor. Buna göre, x/y oranı kaçtır?
   a) ¼  b) 1/3   c) ½   d) 2/3  e) ¾





25. Tuz oranı 10% olan 40 liter tuzlu-su ile oranı 60% olan 20 litre tuzlu-su karıştılırsa, karışımın tuz oranı yüzde kaç olur?
   a) 12  b) 16  c) 20  d) 24  e) 28

1-C  2-D  3-B  4-C  5-C  6-B  7-A  8-D  9-B  10-C  11-B  12-C  13-B  14-E  15-D  16-E  17-D  18-B  19-C  20-D  21-A  22-D  23-D  24-C  25-C   

Çevrimdışı elya

  • Süper Moderator
  • Demirbaş Üye
  • *****
  • İleti: 1,127
  • Site Puanı: 12
  • Referrals: 0
Ynt: Yüzde Faiz Kar Zarar Problemleri
« Yanıtla #8 : Ocak 24, 2010, 09:00:53 ÖS »
1. 0,3 hangi sayının 5%’dir?
a)   5  b) 6  c) 8  d) 10  e) 12





2. Hangi sayının 15%’nin 10%’u 45 eder?
a) 2000   b) 2500  c) 3000  d) 4000 e)4500
3. Hangi sayının 45%’I ile 20%’si arasındaki fark eder?
   a) 500  b) 540  c) 620  d) 640  e) 680





4. 30%’unun 250 fazlası, 48%’nin 110 eksiğine eşit olan sayısı kaçtır?
a)2000 b) 2500  c) 4000  d) 4750  e) 6200





5. 450 yumurtanın 10% ‘u taşıma esnasında, kalanın 20%’si satılırken kırılıyor.
Buna göre, sağlam yumurtalar kaç tanedir?
   a) 300   b) 315  c) 325  d) 340  e) 345






6. Ayıklık harçlığının 25%’ini biriktiren bir öğrencinin 6 ay sonunda 240.000 TL’si olmuştur.
Bu öğrencinin aylık harçliğı kaç TL’dir?
a)125.000  b) 130.000  c) 145.000
d) 155.000 e) 160.000





7. Bir kumaşın uzunluğunun 80%  ile 65% arasındaki fark 45 metredir.
Bu kumaşın 60%’I kaç metredir?
   a) 150  b) 160  c) 165  d) 170  e) 180
8.Bir sınıftaki erkekler sınıfın 60%’I ise, erkeklerin sayısı kızların sayısının yüzde kaçtır?
   a) 80  b) 100 c) 120   d) 150  e) 160




9.Bir sınıfın 65%’I erkektir. Erkekler kızlarından 24 kişi fazla olduğuna göre, sınıfın mevcudu kaç eşitdir?
a)   80  b) 70  c) 60  d) 50  e) 40




10. Iki doğan sayının birbirine oranı 3/8’dir.
Buna göre, Serkan’ın bilyelerini yüzde kaçıdır?
a)   35  b) 37.5  c) 40  d) 42.5  e) 52.5




11. Serkan’ın 30%’u sarı olan 30 tane bilyesi vardır. Serkan’a 6 tane kırmızı bilye veriliyor.
Buna göre, Serkan’ın bilyelerinin yüzde kaçı sarıdır?
a)   20  b) 24  c) 25  d) 30  e) 32





12. Satış fiyatı 52 milyon lira iken 39 milyon liraya satılan bir elbisede yüzde kaç indirim yapılmıştır?
a)   25  b) 20  c) 15  d) 10  e) 5






13. Bir dik üçgenin dik kenarlarından biri 50% artılır, diğeri 50% azaltılırsa üçgenin alanı için aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?
a)Değişmez  b) 20% azalır
b)25% azalır d) 10% artar
e) 20% artar
14. Bir satıcı elindeki kumaşın önce 20%’sini, sonra kalan kumaşın 30%’unu ssatıyor. Buna göre, başlangıçtaki kumaşın yüzde kaç satılamamıştır?
   a) 45   b) 50   c) 52   d) 56   e) 60



15. 20% karla 72 bin liraya satılan bir mal 10% zararla kaç bin liraya satılır?
a)54  b) 58  c) 60  d) 62  e) 63



16. Bir tüccar bir mal 20% karla satırken satış fiyatı üzerinden 35% indirim yaparak 234 bin liraya satıyor. Buna göre, malın maliyeti kaç bin liradır?
   a) 280  b) 300  c) 320   d) 380  e) 400



17. Bir malın 70%’i 30% karla, geriye kalanı da 25% zararla satıyor. Bu satıştan elde edilen kar yüzde kaçtır?
   a) 13.5  b) 15   c) 18  d) 22.5  e) 28.5



18. Bir adam malın 40%’ını 40% karla satmıştır. Geriye kalan malın yüzde kaç kara satmalıdır ki, tüm satıştan 46% kar etmiş olsun?
   a) 48% b)50% c)52% d)55% e) 60%



19. Bir manav bir miktar armutı etiken fiyetının 40% eksiğine almış ve etiket fiyatının 10% eksiğine satmıştır. Bune gore, manav bu satıştan yüzde kaç kar etmiştir?
   a) 40  b) 50   c) 60  d) 70  e) 80


20. Bir malın etiket fiyatı maliyeti üzerinden 40% karla hesaplanmıştır. Bu mal etiket fiyatı üzerinden 10% indirimle satılırsa kar yüzde kaç olur?
   a) 20   b) 24   c) 26   d) 30  e) 35


21. Dersane fiyetına arka arkaya 10%, 20% ve 25%’lik zam yapılarak 495 milyon liraya yükseltiliyor. Buna göre, dersanenin zamlardan önce fiyatı kaç milyondur?
   a) 250   b) 275  c) 290  d) 300  e) 325



22. Bir işyeri fiyatlarda 30% zam yapınca satışlardan 20% azalma olur. Buna göre, işyerinin kar-zarar durumu nedir?
   a) 6% zarar  b) 6% kar   c) 4% kar
d) 4% zarar e) kar-zarar etmez


23.Osman parasının 60%’ını bir işe yatırıyor. Bu işten 20% zarar ediyor. Daha sonra elindeki paranın hepsini başka bir işe yatırıyor ve 25% kar ediyor. Buna göre, Osman’ın en son durumdaki karüzde kaçtır?
   a) 0  b) 5  c) 10  d) 15  e) 20



24. Bir tüccar malının satış fiyatı 50% kar olarak heaplanyor. Satışlar za olduğunu görünce satış fiyatı üzerinden 50% indirimyapyor. Buna göre, kar-zarar durumu nedir?
   a) Ne kar, ne zarar   b) 10% kar 
c) 20% kar  d) 20% zarar   E) 25% zarar



25. Hasan, birinci oyunun sonunda 20% kar, ikinci oyunun sonunda 30% kar, üçüncü oyunun sonunda 25% zarar etmiştir. Buna göre, Hasan’ın son durumu hakkında ne söylenebilir?
a) 17% kar  b) 25% zarar c) 20% kar
d) 15% zarar   e) 25% kar


1-B  2-C  3-D  4-A  5-C  6-E  7-E  8-D  9-A  10-B  11-C  12-A  13-C  14-D  15-A  16-B  17-A  18-B  19-B  20-C  21-D  22-C  23-C  24-E  25-A   


Share me

Digg  Facebook  SlashDot  Delicious  Technorati  Twitter  Google  Yahoo
Smf